Over ons
Kamermuziek Concours Gelre wil jongeren en jongvolwassenen die klassieke muziek spelen stimuleren in de ontwikkeling van hun muzikale talenten
Kamermuziek Concours Gelre wil haar doelstelling bereiken door het organiseren van een concours voor jonge musici die als duo, trio of ander ensemble klassieke muziek spelen
Het concours kenmerkt zich door:
- Een video-voorronde, een halve finale en een finale
- Een halve finale in Akoesticum in Ede
- De finale in Concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen
- De finale-jury bestaande uit 5 leden, een jury-voorzitter en een jury-secretaris
- Masterclasses door musici uit de internationale wereld van de kamermuziek
- Kans maken op de Podiumprijs (eigen lunchconcert in De Vereeniging)
- Kans maken op de Festivalprijs (concert Grachtenfestival Amsterdam)
Florestan Piano Quartet | Podiumprijs 2024 | Foto: Willem Melssen
Stichting Kamermuziek Concours Gelre is van mening dat masterclasses en het creëren van een plek op de grote podia het beste haar doelstelling onderschrijven
In 2021 vond het allereerste concours plaats. De winnende ensembles hebben hun masterclasses al gehad. O.a. Fluitiste Emily Beynon en zangeres Claron McFadden hebben met grote overgave die gegeven, in hun enthousiasme over het initiatief van het concours. De musici konden zich laven aan hun podiumpersoonlijkheid. Tegelijk bouwt Kamermuziek Concours Gelre aan de relatie met verschillende festivals en kamermuziek series. Hierdoor wordt het mogelijk plekken op de grote podia te openen voor de zich onderscheidende ensembles. De musici kunnen niet alleen hun bekendheid vergroten, maar ook podiumervaring ontwikkelen. Het heeft o.a. geresulteerd in de Podiumprijs en de Festivalprijs.
Missie en visie
Kamermuziek Concours Gelre ziet de grote belangstelling voor kamermuziek. Er zijn talrijke initiatieven, verschillend in samenstelling, muziekkeuze en presentatie. Wat nog ontbrak, was een concours specifiek gericht op dit genre binnen de klassieke muziek. Dat gat wil Kamermuziek Concours Gelre vullen.
Met het organiseren van een concours wil Kamermuziek Concours Gelre de verschraling van de culturele vorming van jongeren in de klassieke muziek tegengaan en samenspel en samenwerking in het genre van de klassieke kamermuziek stimuleren. Deelname aan het concours biedt jongeren een kans om in een van de mooiste muziekzalen van Nederland te spelen, namelijk concertzaal De Vereeniging, in Nijmegen.
Voor wie aan een conservatorium studeert is het Kamermuziek Concours Gelre concours een belangrijke aanvulling op het CV. Alle studenten aan de conservatoria vormen verplicht een ensemble en moeten een aantal concerten geven. Het Kamermuziek Concours Gelre wil haar bijdrage niet alleen leveren door de mogelijkheid te bieden tot performance in één van de grotere concertzalen van Nederland, maar ook door de beoordeling daarna door een jury van vooraanstaande professionals.
Met deelname maakt elk ensemble kans op het winnen van masterclasses, te geven door een belangrijk musicus van naam. Oplopend kunnen ensembles een drievoudig sterke aanvulling (zaal, prijs en masterclass) aan hun CV toevoegen.
Liedduo Verheij & van den Dool | 2e Prijs 2024 | Foto: Willem Melssen
Kamermuziek Concours Gelre
wil samenspel en samenwerking op hoog niveau stimuleren
Voor wie als liefhebber muziek maakt is het een verrijking van het individu. Op alle universiteiten en hogescholen in het land zijn er zoveel studenten die op hoog niveau en met liefde muziek maken, zodat ook voor hen een groot podium, jurering en masterclasses een enorme stimulans geven zich hierin verder te ontwikkelen.
En vaak blijkt dat al in de periode daarvoor: in de jeugdorkesten in het land zijn veel talenten te ontdekken die zich graag profileren in kamermuziek. Daarom heeft Kamermuziek Concours Gelre heeft met ingang van 2023 Jong Gelre ontwikkeld.
Wie zijn wij?
Kamermuziek Concours Gelre is een stichting. Naast het stichtingsbestuur is er het Organisatieteam. Het bestuur bestuurt, het Organisatieteam organiseert, aangestuurd door de secretaris van het bestuur. Kamermuziek Concours Gelre is zeer jong: op 2 december 2019 is de stichting opgericht. Een concours met de focus op ensembles met klassieke muziek is uniek. Kamermuziek Concours Gelre wordt gesteund door haar Comité van Aanbeveling, op welke samenstelling Kamermuziek Concours Gelre trots is.
Organisatieteam
- Alfred Snel – Directeur – Artistiek Leider
- Tamara Baas – Marketing en Communicatie
Het bestuur
- Prof. dr. Chr. (Chris) van Weel – Voorzitter
- A. (Alfred) Snel – Secretaris
- Ir. K.H.J. (Koen) Delen – Penningmeester
- Drs. A. (Anne-Miek) Broods MHA – Algemeen lid
Het Comité van Aanbeveling bestaat op dit moment uit:
- Liza Ferschtman, Violiste
- Henk Guittart, Artistiek directeur van het Orlando Festival
- Cécile Huijnen, Concertmeester Phion, Huijnen & Hopman, columniste
- Sabine d’Hont, Blokfluitiste en organisator muziekcursussen
- Han van Krieken, Rector Magnificus Radboud Universiteit
- Eleonore Pameijer, Fluit solist
- Ruud van der Meer, Bariton, oprichter en jarenlang directeur Prinses Christina Concours