Kamermuziek Concours Gelre is een landelijk concours dat jouw ensemble de mogelijkheid geeft zich te presenteren

Kamermuziek Concours Gelre is hét concours voor ensembles. Elk duo, trio of ensemble van grotere omvang is welkom – zolang er geen dirigent voor staat. De ensembles presenteren zich voor een vakjury en kunnen masterclasses winnen van topmusici.

De jury voor editie 2023 bestond uit:

Lizet Pennings NYE-6

Foto: Jimmy Israel

De finale 2023 was op 24 september in De Vereeniging in Nijmegen

Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen is ruim 100 jaar oud. De beroemde dirigent Willem Mengelberg van het KCO (Koninklijk Concertgebouw Orkest) heeft het “het mooiste Concertgebouw van Nederland” genoemd. In ieder geval wordt de akoestiek door vele musici geroemd; zou het komen door het schoenendoos model van zowel de grote als de kleine zaal in Concertgebouw De Vereeniging? Ze hebben heel opmerkelijk hetzelfde model als het Concertgebouw in Amsterdam en de Musikverein in Wenen.

Akoesticum_Holland

Foto: Akoesticum

De halve finale 2023 was op 9 juli in het Auditorium in Akoesticum in Ede

Akoesticum is het eerste én enige trainingscentrum voor muziek, dans en theater van Nederland. Menig professional heeft zich in deze inspirerende ambiance voorbereid, getraind en heeft nieuwe creatieve ideeën tot stand laten komen. Tot 2011 was Akoesticum de Friso Kazerne. In 2014 heeft Akoesticum zijn deuren geopend, een unieke cultuurplek en heeft sindsdien zijn bestaansrecht bewezen.

 

20230924 – Kamermuziek Concours Gelre 2023 – Willem Melssen Fotografie – 58

Winnaars 1e Prijs 2023: SeT Duo met wethouder Noël Vergunst | Foto: Willem Melssen

Prijzen zijn o.a. masterclasses

Bij Kamermuziek Concours Gelre wijst de jury de winnaar van de eerste, tweede en derde prijs aan. De winnaars zullen daarmee masterclasses kunnen krijgen om hen weer verder te helpen, op weg naar de grote podia. Maar er zijn meer prijzen te winnen. De Podiumprijs wordt toegekend door een extra jurylid in afvaardiging van Concertgebouw De Vereeniging. Het ensemble dat die prijs wint gaat een lunchconcert geven in de grote zaal van De Vereeniging. En dan is er nog de Festivalprijs. De winnaars van die prijs gaan een concert geven op het Grachtenfestival in Amsterdam. Ook die prijs wordt toegekend door een extra jurylid in afvaardiging van het Grachtenfestival.

De masterclasses zijn maatwerk. Kamermuziek Concours Gelre gaat uit van de gedachte dat het voor elk ensemble goed is masterclass docenten te vinden, die hun dát kunnen geven waaraan zij nu, het moment van hun ontwikkeling, behoefte hebben. Het zal steeds een spannende speurtocht worden om de wens en de invulling goed op elkaar af stemmen, binnen het kader van de masterclasses, zoals Kamermuziek Concours Gelre die kan bieden.

20230924 – Kamermuziek Concours Gelre 2023 – Willem Melssen Fotografie – 72

Winnaars 2e Prijs + Podiumprijs 2023: Duo Saraswati | Foto: Willem Melssen

De finale 2023 was een groot succes

De jury bestond uit pianist Bart van de roer, violist Peter Brunt en componiste Karmit Fadael. Speciaal voor de Podiumprijs was Kenne Peters, programmeur van Concertgebouw De Vereeniging toegetreden tot de jury. Saxofoniste Marijke Schröer vertegenwoordigde in de jury het Grachten Festival in Amsterdam voor het toekennen van de Festival Prijs. De finalisten konden steeds een programma van 15 minuten spelen. Het werd een zeer gevarieerd programma voor het enthousiaste publiek.

Dit waren onze finalisten:

  • Duo Saraswati
  • Muze Kwartet
  • SeT Duo
  • Utrecht Piano Trio
  • Van Gunsteren Keinänen