Waarom deelnemen aan
Kamermuziek Concours Gelre?

Spelen in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen

Je gaat spelen in Concertgebouw De Vereeniging, ruim 100 jaar oud en door vele beroemde musici geroemd om zijn akoestiek. Hier ga je concertervaring opdoen. Het concert is de beste repetitie van je ensemble.

20230924 – Kamermuziek Concours Gelre 2023 – Willem Melssen Fotografie – 50

Juryleden 2023 | Foto: Willem Melssen

Feedback krijgen van een jury uit de internationale kamermuziekwereld

Natuurlijk wil je graag de Eerste Prijs winnen en wij gunnen elk ensemble de mooiste prijs. Maar misschien nog belangrijker is feedback te krijgen van musici met hun rijke ervaring van concerten op de grote podia en hun kennis van het repertoire. In voorgaande edities zaten bijvoorbeeld pianist Bart van de Roer van het Storioni Trio en violiste Maria Milstein van het van Baerle Trio, de Engelse fluitiste Alena Walentin en de Nederlandse celliste Quirine Viersen in de jury.

Masterclasses kunnen winnen

Het prijzenpakket bij Kamermuziek Concours Gelre is veelzijdig. De masterclasses vormen een belangrijk onderdeel. Eerst wordt onderzocht waaraan het winnende ensemble nu, het moment van hun ontwikkeling, behoefte heeft. Daarna wordt een masterclass docent gezocht en eenmaal gevonden, gecontracteerd. Zo waren bijvoorbeeld zangeres Claron McFadden en de Engelse fluitiste Emily Beynon masterclass-docent. Beide waren zeer graag bereid de winnende ensembles te laten delen in hun ervaring. Emily Beynon nodigde het ensemble spontaan uit een concert te geven in Splendor in Amsterdam.

20230924 – Kamermuziek Concours Gelre 2023 – Willem Melssen Fotografie – 39

Winnaars 3e Prijs 2023: Utrecht Piano Trio | Foto: Willem Melssen

De Podiumprijs winnen

De Podiumprijs is ingesteld door Concertgebouw De Vereeniging, partner van Kamermuziek concours Gelre. Het betekent een lunchconcert mogen geven in de grote zaal van De Vereeniging. Deze concerten worden door het publiek zeer gewaardeerd en daardoor ook ruim bezocht. Weer een concertervaring en je naambekendheid wordt vergroot.

De Festivalprijs winnen

De Festivalprijs is ontstaan uit de samenwerking met het Grachtenfestival in Amsterdam. Het betekent een concert van een uur geven van het festival in het jaar daarna. Vele ensembles hebben hier hun naam gevestigd. Opgenomen worden in de programmering van dit festival is een must voor elk ensemble.

Je bachelor of master versterken en verbreden

Alle conservatoria zijn bekend met Kamermuziek Concours Gelre en waarderen haar kwaliteit. Dat betekent dat meedoen, of je nu wel of niet een prijs wint, al een pré is als aanvulling op je studiepakket. Bovendien zal de concertervaring van het concours doorwerken in je concertpresentaties op het conservatorium.

20230924 – Kamermuziek Concours Gelre 2023 – Willem Melssen Fotografie – 29

Winnaars 2e Prijs + Podiumprijs 2023: Duo Saraswati | Foto: Willem Melssen

Opening krijgen naar de grote podia

Kamermuziek Concours Gelre vindt het zeer belangrijk jonge musici te helpen bij het openen van de weg naar de grote podia. Daarom worden vele festivals in binnen- en buitenland benaderd en geïnformeerd over de deelnemende ensembles. Sociale media spelen hierin ook een rol. Het netwerk wordt hecht opgebouwd.

Kamermuziek Concours Gelre is voor elke musicus van
20 t/m 27 jaar die als duo, trio of ander ensemble klassieke muziek speelt, van oud tot hedendaags, altijd zonder dirigent. De solist is uitgesloten. Kamermuziek Concours Gelre 2024 is internationaal; het staat open voor alle landen in Europa.

Ben je jonger dan 20 jaar, ga dan naar Jong Gelre.