Mattias Spee

Pianist Mattias Spee is ook componist, improvisator en interdisciplinair kunstenaar: hij is een multitalent. Al jong kreeg hij les van Ton Hartsuiker. Onder zijn leiding werd de basis gelegd voor de interesse in hedendaagse muziek. Later werd die lijn voortgezet bij pianist Ralph van Raat. Na zijn studie aan het conservatorium van Amsterdam volgden masterclasses, o.a. van Håkon Austbø. Mattias Spee was een van de finalisten voor de Dutch Classical Talent Award 2023, wat betekende dat hij een tournee maakte langs de grote concertzalen van Nederland, met een programma dat ook een cyclus van eigen composities getiteld Insomnia bevatte.

Als componist laat Mattias zich graag inspireren door verhalen. Aanvankelijk componeerde hij voornamelijk voor piano-solo, inmiddels ook voor grotere bezettingen.

Naast zijn eigen composities heeft Mattias Spee ook veel muziek van andere componisten in première gebracht. Een andere grote passie is samenwerken met artiesten uit andere kunstdisciplines. Zo maakte hij in opdracht van het Grachtenfestival de voorstelling Waar gezongen Wordt met schrijver Shula Tas en cellist/vocalist Chieko Donker Duyvis.