Maria Milstein

Violiste Maria Milstein werd geboren in Moskou, maar groeide op in Frankrijk. Ze studeerde bij Ilya Grubert in Amsterdam en David Takeno in Londen en was tus-sen 2011 en 2014 ‘Artist in Residence’ van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze bij Augustin Dumay studeerde.

Maria is prijswinnares van internationale concoursen zoals ‘Città di Brescia’ en ‘Premio Rodolfo Lipizer’ in Italië , laureaat van de Kersjes Prijs in Nederland (als soliste en met haar Van Baerle Trio) en heeft in 2016 een Fellowship van het Bor-letti Buitoni Trust ontvangen. In januari 2018 ontving Maria de Nederlandse Muziekprijs, de grootste onderscheiding voor een klassieke musicus in Neder-land. Maria soleert met o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Nationale Orkest van België , het Essener Philharmoniker en Amsterdam Sinfo-nietta en werkt samen met dirigenten zoals Vasily Petrenko, Otto Tausk, Tomas Netopil, Reinbert de Leeuw, Duncan Ward, Ed Spanjaard en Daniele Rustioni. In 2021/22 was Maria Artist in Residence bij het AVROTROS Vrijdagconcert. Maria’s debut cd Sounds of War samen met pianiste Hanna Shybayeva kreeg lovende recensies in binnen en buitenland en werd met een Edison Klassiek bekroond. Met haar zus Nathalia Milstein heeft Maria het album ‘La Sonate de Vinteuil’ op het Franse label Mirare in 2017 uitgebracht. Ook deze cd werd door de internationale pers bejubeld en werd door de Volkskrant als beste CD van het jaar in alle categorieë n gekozen. Hun meest recente CD “Ravel Voyageur” werd bekroond met de prestigieuze Diapason d’Or. Binnenkort zal Maria beide viool-concerten van Prokociev opnemen samen met het Phion orkest en dirigent Otto Tausk.

Naast haar solocarriè re maakt Maria deel van het Van Baerle Trio, met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder. Het trio heeft grote concoursen zoals het ARD Concours in Mü nchen en het Lyon Internationaal Kamermuziek Concours gewonnen en heeft de complete werken voor piano trio van Beethoven uitgebracht bij Challenge Records.

Samen met violist Mathieu van Bellen richt Maria MuziekHaven op, een kamer-muziekcentrum in een historische houten schuurkerk in Zaandam – een plek die “residencies” biedt aan kamermuziekgroepen, tevens educatieve projecten or-ganiseert en als opnamestudio voor kleine ensembles fungeert.

Maria is als hoofdvakdocent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij bespeelt een viool van Michel Angelo Bergonzi, de “ex- Herman Krebbers”, in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.