Interview Erika Waardenburg

Erika Waardenburg: “Probeer het toch!”
Erika Waardenburg, een veelzijdig musicus, heeft een actieve carrière, zowel als solist en als kamermuziekspeler; bovendien besteedt zij een vast onderdeel van haar schema aan lesgeven. Zij is oprichter en heeft de artistieke leiding van de Academie Muzikaal Talent. Komend concours is Erika weer aanwezig als een van onze juryleden.

Waarom volmondig “ja” op bij ons jureren?
“Ik ben een groot voorstander van kamermuziek. Als je een muziekstudie gaat doen, dan is kamermuziek een ontzettend belangrijk onderdeel. Waarom? Omdat je je oren en ogen open zet voor de anderen en dat is een vorm van musiceren dat niet terugkomt in een orkest. In een orkest ben je gefocust op de dirigent, je eigen partij en misschien je directe omgeving. Als je solo speelt, dan heb je enkel met jezelf te maken. Maar kamermuziek, en zeker als je met meer dan drie musici speelt, is toch een hele kunst apart. Dus jonge mensen, rond de 10/12 jaar, die dit al doen: petje af. Dat het concours die gelegenheid geeft, is fantastisch en daarom dat ik opnieuw graag kom jureren. Ik kijk met veel plezier terug naar de laatste keer jureren.”

Wat is de kunst van kamermuziek?
“Zorgen dat de eerste noot gelijk is, en de laatste ook, maar vooral: ademen. Ademen is elkaar vinden. Het begint al bij de eerste ademhaling samen voor de eerste noot. En dan ga je verder en probeer je elkaar steeds opnieuw te vinden en te voelen. Samen muziek maken is samen ademen.”

Waarom moeten muzikanten zich inschrijven?
“Je leert er zo ontzettend veel van. Je tilt jezelf naar een hoger plan. Dus ik zeg altijd: doe mee, wacht niet tot volgend jaar, ga er nu voor. Probeer het! Het is voor velen nu een drukke periode vanwege (eind)examens, dus ik kan me voorstellen dat iemand denkt: ik heb geen tijd. Maar ik zeg dan opnieuw: probeer het toch! Ga ertegenaan en daag jezelf uit.”

Heb je nog tips voor de reeds aangemelde ensembles?
“Studeren. Heel veel studeren. Laat geen dag voorbij gaan, zodat je echt goed in je instrument zit en vertrouwd bent met de muziek die je gaat spelen.”