Eleonore Pameijer

Eleonore Pameijer, reeds op jonge leeftijd prijswinnares van verscheidene jeugdconcoursen, studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze cum laude het solistendiploma behaalde. Vervolgens studeerde ze in de Verenigde Staten en in Italië. In 1984 won ze de eerste prijs in het Frank Martin Concours en maakte ze haar debuut in het Amsterdamse Concertgebouw.

In 1985 verscheen haar eerste CD (sonates van Bach en zonen), die zich in een bijzondere populariteit mocht verheugen. Van 1985 tot 2000 was ze eerste fluitiste van het Asko, later ook van het Schönberg Ensemble. Als soliste trad ze op met vele symfonieorkesten en ensembles o.l.v. dirigenten als David Porcelijn, Richard Dufallo, Philippe Entremont, Peter Eötvös, Oliver Knussen, Ton Koopman, Ingo Metzmacher, Kenneth Montgomery en Jaap van Zweden. Tevens werd ze uitgenodigd om op te treden in bijna alle Europese landen, Israël, Sri Lanka, India, Noord- en Zuid-Amerika.

Eleonore trad op in vele radio- en televisieprogramma’s en heeft ruim dertig CD’s op haar naam staan. Voor haar werden meer dan honderd nieuwe composities geschreven, waaronder een aantal werken voor fluit en orkest. Zij treedt o.a. op met harpist Remy van Kesteren, gambist Ralph Rousseau, tenor Marcel Beekman, pianist Tobias Borsboom en de Italiaanse gitarist Dario Macaluso. Sinds 2010 maakt zij deel uit van het Jacques Thibaud Ensemble in Berlijn.

Eleonore is artistiek leider en programmeur van de Leo Smit Stichting en de Amsterdamse serie Uilenburger Concerten. Zij richtte in 1996 de Leo Smit Stichting op, genoemd naar de Nederlandse componist Leo Smit (1900-1943). De stichting brengt werken van componisten, die tijdens WOII werden vervolgd, weer onder de aandacht van het publiek en heeft zich ontwikkeld tot een internationaal kenniscentrum op dit gebied. In 2012 ontving Eleonore een koninklijke onderscheiding, zij werd ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2015 werd Eleonore benoemd tot beschermvrouwe van de Mozartkring.
Website: www.eleonorepameijer.com

www.leosmit.org

www.forbiddenmusicregained.org