Kamermuziek Concours Gelre is een landelijk concours dat jouw ensemble de mogelijkheid geeft zich te presenteren

Kamermuziek Concours Gelre is hét concours voor ensembles. Elk duo, trio of ensemble van grotere omvang is welkom – zolang er geen dirigent voor staat. De ensembles presenteren zich voor een vakjury en kunnen masterclasses winnen van topmusici.

De jury voor editie 2022 bestond uit:

Kenne Peters

Namens De Vereeniging

Lees meer

Lizet Pennings NYE-6

Foto: Jimmy Israel

De finale 2022 was op 25 september in De Vereeniging in Nijmegen

Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen is ruim 100 jaar oud. De beroemde dirigent Willem Mengelberg van het KCO (Koninklijk Concertgebouw Orkest) heeft het “het mooiste Concertgebouw van Nederland” genoemd. In ieder geval wordt de akoestiek door vele musici geroemd; zou het komen door het schoenendoos model van zowel de grote als de kleine zaal in Concertgebouw De Vereeniging? Ze hebben heel opmerkelijk hetzelfde model als het Concertgebouw in Amsterdam en de Musikverein in Wenen.

En in de Kleine zaal van De Vereeniging in Nijmegen gaat straks het New Zealand String Quartet alle strijkkwartetten van Beethoven spelen. De deelnemende ensemble zullen daar in hun voetsporen treden.

Akoesticum_Holland

Foto: Akoesticum

De halve finale 2022 was op 10 juli in het Auditorium in Akoesticum in Ede

Akoesticum is het eerste én enige trainingscentrum voor muziek, dans en theater van Nederland. Menig professional heeft zich in deze inspirerende ambiance voorbereid, getraind en heeft nieuwe creatieve ideeën tot stand laten komen. Tot 2011 was Akoesticum de Friso Kazerne. In 2014 heeft Akoesticum zijn deuren geopend, een unieke cultuurplek en heeft sindsdien zijn bestaansrecht bewezen.

 

IMG_8806-2

Winnaars 1e Prijs + Podiumprijs 2022: Dokwerk Saxophone Quartet |
Categorie 20 t/m 25 jaar | Lunchconcert De Vereeniging

Prijzen zijn o.a. masterclasses

Bij Kamermuziek Concours Gelre wijst de jury de winnaar van de eerste, tweede en derde prijs aan. De winnaars zullen daarmee masterclasses kunnen krijgen om hen weer verder te helpen, op weg naar de grote podia. Maar er zijn meer prijzen te winnen. De Podiumprijs wordt toegekend door een extra jurylid in afvaardiging van Concertgebouw De Vereeniging. Het ensemble dat die prijs wint gaat een lunchconcert geven in de grote zaal van De Vereeniging. En dan is er nog de Festivalprijs. De winnaars van die prijs gaan een concert geven op het Grachtenfestival in Amsterdam. Ook die prijs wordt toegekend door een extra jurylid in afvaardiging van het Grachtenfestival.

De masterclasses zijn maatwerk. Kamermuziek Concours Gelre gaat uit van de gedachte dat het voor elk ensemble goed is masterclass docenten te vinden, die hun dát kunnen geven waaraan zij nu, het moment van hun ontwikkeling, behoefte hebben. Het zal steeds een spannende speurtocht worden om de wens en de invulling goed op elkaar af stemmen, binnen het kader van de masterclasses, zoals Kamermuziek Concours Gelre die kan bieden.

20220925 – Kamermuziek Concours Gelre 2022 – Willem Melssen Fotografie – 59

Winnaars 1e Prijs + Podiumprijs 2022: Dokwerk Saxophone Quartet |
Categorie 20 t/m 25 jaar | Foto: Willem Melssen

De halve finale 2022 was een groot succes

De jury bestond uit Quirine Viersen (cellist), Frank van de Laar (pianist) en Pauline Oostenrijk (hoboïst). Natuurlijk zijn er in een halve finale afvallers, maar Kamermuziek Concours Gelre vindt vooral dan feedback heel belangrijk. De juryleden hebben daaraan uitgebreid aandacht besteed. We hopen volgend jaar een aantal van hen terug te zien.

De volgende 6 ensembles zijn door de jury uitgekozen voor deelname aan de finale:

Categorie 12 t/m 19 jaar

  • Young Trombone Collective
  • Duo Femke & Lidwien
  • Duo Anna & Menno

Categorie 20 t/m 25 jaar

  • Dokwerk Saxophone Quartet
  • Brioso Trio
  • Nina Broeva en Damiën Heemskerk