Kamermuziek Concours Gelre is een landelijk concours dat jouw ensemble de mogelijkheid geeft zich te presenteren.

Kamermuziek Concours Gelre is hét concours voor ensembles. Elk duo, trio of ensemble van grotere omvang is welkom – zolang er geen dirigent voor staat. De ensembles presenteren zich voor een vakjury en kunnen masterclasses winnen van topmusici.

De jury voor editie 2022 bestaat uit:

Kenne Peters

Namens De Vereeniging

Lees meer

Lizet Pennings NYE-6

Foto: Jimmy Israel.

De finale 2022 is op 25 september in De Vereeniging in Nijmegen

Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen is ruim 100 jaar oud. De beroemde dirigent Willem Mengelberg van het KCO (Koninklijk Concertgebouw Orkest) heeft het “het mooiste Concertgebouw van Nederland” genoemd. In ieder geval wordt de akoestiek door vele musici geroemd; zou het komen door het schoenendoos model van zowel de grote als de kleine zaal in Concertgebouw De Vereeniging? Ze hebben heel opmerkelijk hetzelfde model als het Concertgebouw in Amsterdam en de Musikverein in Wenen.

En in de Kleine zaal van De Vereeniging in Nijmegen gaat straks het New Zealand String Quartet alle strijkkwartetten van Beethoven spelen. De deelnemende ensemble zullen daar in hun voetsporen treden.

Akoesticum_Holland

Foto: Akoesticum.

De Halve Finale 2022 zijn op 10 juli in het Auditorium in Akoesticum in Ede

Akoesticum is het eerste én enige trainingscentrum voor muziek, dans en theater van Nederland. Menig professional heeft zich in deze inspirerende ambiance voorbereid, getraind en heeft nieuwe creatieve ideeën tot stand laten komen. Tot 2011 was Akoesticum de Friso Kazerne. In 2014 heeft Akoesticum zijn deuren geopend, een unieke cultuurplek en heeft sindsdien zijn bestaansrecht bewezen.

 

L’oiseau-Lyre Podiunprijs Lunchconcert 2022-04-20

L'oiseau-Lyre, winnaars Podiumprijs = Lunchconcert in De Vereeniging

Prijzen zijn masterclasses

Bij KCG zijn alle prijzen masterclasses: de eerste prijs betekent 3 masterclasses, de tweede prijs 2 masterclasses en de derde prijs 1 masterclass. Dan is er voor de categorie van 12 tot en met 19 jaar nog een publieksprijs te winnen: ook dat betekent 1 masterclass. De andere categorie, die van 20 tot en met 25 jaar kan de Podium prijs winnen, ter beschikking gesteld door Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen: een lunchconcert, te geven in de grote zaal van De Vereeniging.

De masterclasses zijn maatwerk. KCG gaat uit van de gedachte dat het voor elk ensemble goed is masterclass docenten te vinden, die hun dát kunnen geven waaraan zij nu, het moment van hun ontwikkeling, behoefte hebben. Het zal steeds een spannende speurtocht worden om de wens en de invulling goed op elkaar af stemmen, binnen het kader van de masterclasses, zoals KCG die kan bieden.

Komt u kijken?

Tijdens de halve finale en finale nodigen wij graag publiek uit! Komt u ook kijken naar deze jonge talenten? Bestel dan hieronder alvast uw tickets!

Halve finale, zondag 10 juli, Akoesticum te Ede: tickets.
Finale, zondag 25 september, De Vereeniging te Nijmegen: tickets.

Vragen?

Heb je vragen over het concours? Neem contact met ons op.

Deelnemersreglement KCG 2022?

IMG_2913

Doré Quartet. Categorie 20 t/m 25 jaar. Deelnemers halve finale. Fotograaf: Raoul Delen.

De finale 2021 was op 19 september

Kamermuziek Concours Gelre is hét concours voor ensembles. Elk duo, trio of ensemble van grotere omvang is welkom – zolang er geen dirigent voor staat. De ensembles presenteren zich voor een vakjury en kunnen masterclasses winnen van topmusici.

De jury bestond uit fluitiste Eleonore Pameijer, pianist Bart van de Roer en celliste Quirine Viersen.

Er speelde t.g.v. corona één categorie: musici met conservatorium opleiding van 20 tot en met 25 jaar. De 1ste, 2e en 3e prijs werden door de jury aangewezen, de publieksprijs door het publiek. Prijzen zijn er in de vorm van masterclasses. De masterclasses worden gegeven door musici uit de internationale wereld van de kamermuziek.