Kamermuziek Concours Gelre is een landelijk concours dat jouw ensemble de mogelijkheid geeft zich te presenteren.

De finale 2021 was op 19 september.

Kamermuziek Concours Gelre is hét concours voor ensembles. Elk duo, trio of ensemble van grotere omvang is welkom – zolang er geen dirigent voor staat. De ensembles presenteren zich voor een vakjury en kunnen masterclasses winnen van topmusici.

De jury bestond uit fluitiste Eleonore Pameijer, pianist Bart van de Roer en celliste Quirine Viersen.

Er speelde t.g.v. corona één categorie: musici met conservatorium opleiding van 20 tot en met 25 jaar. De 1ste, 2e en 3e prijs werden door de jury aangewezen, de publieksprijs door het publiek. Prijzen zijn er in de vorm van masterclasses. De masterclasses worden gegeven door de juryleden van de finale.

 

Juryleden van de voorronde

 

Lizet Pennings NYE-6

Foto: Jimmy Israel

20210919 – Kamermuziek Concours Gelre 2021 – Willem Melssen Fotografie – 66

Foto: Willem Melssen. Duo Sweegers en van Andel, met Michelle Sweegers, harp en Jooske van Andel, klarinet, winnaars van de publieksprijs bij de finale van KCG 2021.

De finale 2022 is op 25 september in De Vereeniging in Nijmegen

Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen is ruim 100 jaar oud. De beroemde dirigent Willem Mengelberg van het KCO (Koninklijk Concertgebouw Orkest) heeft het “het mooiste Concertgebouw van Nederland” genoemd. In ieder geval wordt de akoestiek door vele musici geroemd; zou het komen door het schoenendoos model van zowel de grote als de kleine zaal in Concertgebouw De Vereeniging? Ze hebben heel opmerkelijk hetzelfde model als het Concertgebouw in Amsterdam en de Musikverein in Wenen.

En in de Kleine zaal van De Vereeniging in Nijmegen gaat straks het New Zealand String Quartet alle strijkkwartetten van Beethoven spelen. De deelnemende ensemble zullen daar in hun voetsporen treden.

Akoesticum_Holland

De voorronde en halve finale 2022 zijn op 9 en 10 juli in Akoesticum in Ede. 

Akoesticum is het eerste én enige trainingscentrum voor muziek, dans en theater van Nederland. Menig professional heeft zich in deze inspirerende ambiance voorbereid, getraind en heeft nieuwe creatieve ideeën tot stand laten komen. Tot 2011 was Akoesticum de Friso Kazerne. In 2014 heeft Akoesticum zijn deuren geopend, een unieke cultuurplek en heeft sindsdien zijn bestaansrecht bewezen.

 

20210919 – Kamermuziek Concours Gelre 2021 – Willem Melssen Fotografie – 63

Masterclasses

De juryleden in de finale zijn ook de masterclass-docenten. Zij kunnen nu direct feedback geven op het spel van het ensemble, zoals zij dat beluisterd hebben tijdens het concours. De eerste prijs bestaat uit wel drie masterclasses, de tweede prijs uit twee en de derde prijs uit één masterclass. Elke masterclass bestaat uit een dagdeel. Dus een hele ochtend of middag over de geheimen van het ensemble-spel leren. Elk prijswinnend ensemble gaat in overleg met de docent de masterclass(es) plannen. Als prijswinnend ensemble is er nog een weg na het concours.

Meedoen? Vanaf 1 februari 2022 opent de inschrijving!

Meedoen betekent dat een professionele jury met zorg en aandacht naar jouw ensemble luistert en opbouwende kritiek geeft. Wanneer je doorgaat naar de finale kom je op een gerenommeerd podium te spelen. Naast deze mooie ervaring is het, als je aan een conservatorium studeert, een mooie aanvulling op je CV.

Wie de muziek als liefhebber in zijn leven heeft kan zich verrijken.

Vragen?

Heb je vragen over het concours? Neem contact met ons op.